AlsEenDiefInDeNacht

Als een dief in de nacht

Over de Ontijdige Dood van Vier Ontmijners

27 april 1942

Een initiatief van Juliette Colson en Marc Bertrands

Mors certa, hora incerta

(De dood staat vast; het uur is onzeker)

(Plautus)

2016

Uitgegeven naar aanleiding van de inhuldiging van het monument ter nagedachtenis van de ontmijners Colson, Brauns, Jaunasse en Leroy (29 september 2016)

Stuurgroep: Marc Bertrands, Juliette Colson en Jan Goor

Met dank voor de medewerking aan het Stadsbestuur, de Cultuurdienst, de Dienst ‘Ontwerp en Meting’ en de Technische Dienst van Genk en de firma ‘Gielkens grafmonumenten’ van Rijkhoven/Tongeren

Met speciale dank aan Hilde Bellen, Raf Canini, Ann Gielen, Nadine Haling, Jan Jamaer, Alex Marut, Guy Neyens en Kristof Ruelens

Tekst: Marc Bertrands

Lay-out: Dirk Bertrands

Woord vooraf

27 april 1942 was een zwarte dag in het leven van de familie Colson. In tragische omstandigheden kwam vader Victor die maandagmiddag met drie collega’s om tijdens een riskante operatie waarvoor zij als Belgische krijgsgevangenen door de Duitse bezetter waren opgevorderd.

Adjudant Laurent Brauns, eerste sergeant Victor Colson, sergeant Walther Leroy en korporaal Joseph Jaunasse, allen Luikenaars, vonden de dood te Genk, ter plaatseBret-Gelieren, tijdens een mislukte ontmijningsopdracht.

Op het ogenblik van de feiten was Victors dochter Juliette nog geen twee jaar oud. Een kind dat de ernst van de feiten amper kon vermoeden. Decennialang wist zij dat haar vader overleed tijdens de Tweede Wereldoorlog, en jaarlijks werd zijn graf bezocht op het kerkhof van Bois-de-Breux (Luik), maar over wat er precies was gebeurd, vernam Juliette niets. Tot… zij in Genk kwam wonen en in een publicatie van de plaatselijke Heemkring Heidebloemke een artikel over de gebeurtenissen las. Vanaf dat moment zette Juliette zich in om op de plaats des onheils een monument te laten plaatsen ter herinnering aan de vier ongelukkigen.

Een eerste poging in 2004 ving bot, maar met nieuwe energie zocht Juliette in het begin van 2016 hulp om haar wens, eigenlijk een vanzelfsprekende en diepe verzuchting, alsnog voor mekaar te krijgen. Wij zijn fier dat we haar hebben mogen helpen. In maart werd een volledig dossier waarin het project werd voorgesteld, aan het stadsbestuur van Genk overhandigd. Hartje zomer kregen we het fiat; de stedelijke cultuurdienst, de dienst ‘Ontwerp en Meting’ en de technische dienst dachten zelfs actief met ons mee en eind augustus werd het monument opgericht. Vandaag, 29 september 2016, vindt de inhuldiging plaats.

De afgelopen jaren werd het drama dat Victor Colson en zijn vrienden overviel, af en toe vernoemd of kort beschreven in geschied- en heemkundige publicaties. Respectievelijk in 1991 en 1994 besteedde wijlen August Geusens er in het monumentale boek ‘Genk Toen … 2’ (Heemkring Heidebloemke Genk) en ‘Genk in de Tweede Wereldoorlog’ (Heemkring Heidebloemke Genk) enkele alinea’s aan. Drie jaar later weidde Marc Bertrands er in ‘Van Gesticht tot College – De Geschiedenis van het SintJan Berchmansinstituut van Genk (1919 – 1994)’ (eigen beheer, 1994) over uit. En wijlen Lucien Bogers, lange tijd archivaris van de Stad Genk, had het erover in zijn uitmuntende studie ‘Genk, 60 Jaar na de Bevrijding (1944 – 2004) – Een Oorlogsepos’ (vzw Heemkring Heidebloemke Genk, 2004).

Maar het verhaal achter de feiten ontbrak. Gelukkig bezat Juliette Colson een boekje dat ooit (het jaartal is onbekend) werd uitgegeven in de reeks ‘Coeurs Belges’ en samengesteld was door kapitein Vanderydt, Laurent Lombard en kapitein Dohet. Het is getiteld: ‘Nos Démineurs’ (‘Onze Ontmijners’), beslaat 159 pagina’s, werd destijds gedrukt op 200 exemplaren en vertelt over het immens gevaarlijke werk dat personen die explosieven onschadelijk moeten maken, tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtten. In het vierde hoofdstuk wordt over het drama van Bret-Gelieren bericht. De toevoeging van deze beschrijving aan de reeds bestaande reconstructies verhelderde veel. Het geschreven eerbetoon dat zich op de volgende bladzijden ontvouwt, is daar een evocatie van.

Moge deze gelegenheidsbrochure, samen met het monument op de hoek van de Sint-Lodewijkstraat en de Reinpadstraat, blijvend herinneren aan vier moedige mensen die hun leven waagden om dat van anderen veiliger te maken. Met noodlottig gevolg

Marc Bertrands

29 september 2016

Bomen en struikgewas omzomen een sportveld. Natuur en spel, een haast idyllische symbiose.

En toch waarde in bezettingstijd de dood hier rond…

Het verhaal

Algemeen

Wikipedia leert ons dat sommige Belgische krijgsgevangenen na de capitulatie van ons land op 28 mei 1940 door de Duitsers werden aangeduid om mijnenvelden en andere hindernissen die door de geallieerden waren aangelegd, op te ruimen. De voormalige soldaten waren actief over heel België en kregen van de bezetter een elementaire opleiding. Na 16 augustus 1941, toen DOVO, de Dienst voor de Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, was opgericht, zag men overal ontmijningsploegen opduiken: in de steden na geallieerde bombardementen, op plaatsen waar oude mijnenvelden of springladingen werden aangetroffen, of bij herontdekte munitiekerkhoven van de Eerste Wereldoorlog.

De Feiten

In grote lijnen is dit het decor waarin het drama van Bret-Gelieren zich afspeelde. Een verdienstelijke poging tot wedersamenstelling werd, zoals reeds aangestipt in het Woord Vooraf van deze brochure, ondernomen door Lucien Bogers. Wij laten hem aan het woord: ‘27 april 1942. De Duitse militaire overheid had Belgische militairen opgevorderd om niet-ontplofte bommen te ontmantelen die in september 1941 gevonden waren in de buurt van de Bret. Onder bewaking van Duitse wachten waren die bezig met deze gevaarlijke karwei.

In deze kroniek rakelde Lucien Bogers het ‘drama van BretGelieren’ op.

De gevonden bom lag op een onbebouwd terrein, ongeveer dertig meter verwijderd van het kruispunt van de In deze kroniek rakelde Lucien Bogers het ‘drama van BretGelieren’ op. Reinpadstraat met de Sint-Lodewijkstraat. De ontstekingskop moet beschadigd geweest zijn, want sergeant Walther Leroy vroeg aan sergeant Joseph Massart om een speciale sleutel te gaan halen in de vrachtwagen, die iets verderop stond. Deze opdracht redde het leven van Massart, want terwijl hij zich naar de camion repte, deed zich een zware ontploffing voor. Vier ontmijners werden totaal verminkt en overleden ter plaatse. Men veronderstelt dat adjudant Laurent Brauns een andere (en verkeerde) sleutel gebruikte om de bom te ontmantelen. De juiste toedracht zullen we wel nooit kennen. Vier Belgische militairen lieten in Genk het leven: adjudant Laurent Brauns uit Bois-de-Breux (4de Geniebataljon), eerste sergeant Victor Colson uit Luik (8ste Geniebataljon), sergeant Walther Leroy uit Visé (8ste Geniebataljon) en korporaal Joseph Jaunasse uit Bois-de-Breux (8ste Geniebataljon). Twee anderen werden gewond: sergeant Joseph Massart en korporaal Joseph Verdin (deze laatste bestuurde de vrachtwagen). Ook vijf Duitse militairen van de bewaking liepen lichte verwondingen op. Het voorval veroorzaakte grote beroering in het Genkse, maar meer nog in het Luikse.’

Wijlen Eugène Siodlak, destijds leerling aan het nabijgelegen Sint-Jan Berchmanscollege, zat in de les en hoorde de explosie. Hij verhaalde in 1992 wat hij anno 1942 beleefde:

Eugeen Siodlaks verklaring van wat hij als ooggetuige meemaakte, staat beschreven in ‘Van Gesticht tot College’, het boek over de geschiedenis van het Genkse Sint-Jan Berchmanscollege.

De prof, geweldig opgejaagd, verliet onmiddellijk al lopend het klaslokaal. Wij wisten op dat ogenblik niet wat er precies gebeurd was. Van een leraar die toezicht kwam uitoefenen, vernamen we dat tijdens een ontmijning een van de bommen ontploft was en dat er doden en gekwetsten te betreuren vielen.

E.H. Karel Pinxten diende de slachtoffers de Laatste Sacramenten toe.

Een groep leerlingen uit Waterschei, onder wie ikzelf, deed vaak te voet de trip Bret – Waterschei en omgekeerd via de Mispadstraat en andere smalle wegels. ’s Avonds, op de terugweg naar huis, zagen wij op de heide achter de toenmalige vakschool (bedoeld is hier: de oude technische school op het grondgebied van het SJB-College) reeds vanop een afstand enorm veel beweging. Ondanks het verbod van een politieagent ging ik via een bosje een kijkje nemen, niet ver van de plaats van de ontploffing. In de heide was een krater geslagen en er lagen flarden verscheurde en verschroeide kleding in de nabijheid. In een straal van misschien dertig meter lagen er tussen de heistruiken stukjes bloederig mensenvlees. Het was een luguber schouwspel. Twee politiemannen dweilden de omgeving af, op zoek naar mensenresten. Van verdere bijzonderheden zal ik mij onthouden…’

*************************************************************************

Politieagenten, soldaten, brandweerlui, ontmijners, … Mensen die een gevaarlijk beroep uitoefenen, die regelmatig in opdracht hun leven wagen, gaan meer dan kameraadschappelijk met elkaar om. Zij voelen zich in de meest letterlijke zin van het woord lotsverbonden. Gebeurt er een ongeluk, soms met fatale gevolgen, dan zijn alle collega’s aangedaan, ook al weten ze op voorhand dat niet alle risico’s kunnen vermeden worden. De vak- groep weert zich in die omstandigheden tegen ontmoediging of depressie door de onfortuinlijke slachtoffers met raad en daad bij te staan of, in het meest tragische geval, te herdenken, hetzij in een geschrift, door de uitreiking van een postuum ereteken of door de oprichting van een standbeeld.

Zo gebeurde ook door het gild van de ontmijners, dat na de oorlog een brochure publiceerde waarin de lotgevallen van een aantal vakgenoten tijdens de bezetting van België (1940 – 1944) werden belicht. In het hoofdstuk ‘Dans l’arène, où les monstres d’acier avaient été terrassés’ (‘In de arena, waar de stalen monsters waren terechtgekomen’) kwam de ontploffing op de heide van Bret-Gelieren aan bod. Hieronder volgt wat niet lang na de feiten werd neergeschreven:

‘Op maandag, 27 april 1942, reden vijf ontmijners van Luik naar Hasselt: adjudant Laurent Brauns, eerste sergeant Victor Colson, sergeant Walther Leroy, korporaal Joseph Jaunasse en de soldaten Joseph Massart en Joseph Verdin. Zoals elke maandag hadden zij het onder elkaar over hoe ze de zondag hadden doorgebracht. De oudste van de ploeg, adjudant Brauns, had in de Eerste Wereldoorlog aan het front gestreden. Ondanks zijn grijzende haren had hij een jeugdig uiterlijk behouden. Eerste sergeant Victor Colson was een levenslustige opgeschoten kerel van dertig jaar, gehuwd en vader van een gezin. Hij werd door zijn kameraden vriendschappelijk “Totor” genoemd.

De omslag van ‘Nos Démineurs’, dat een nauwkeurige reconstructie maakt van de feiten.

Leroy leek zijn tegenpool. De ernstige man, gehuwd en vader, maakte zich constant zorgen over hoe hij zijn familie heelhuids door de oorlog zou loodsen. Bij zijn toetreding tot de ontmijners was korporaal Jaunasse onmiddellijk geïntimideerd door de oorlogstuigen die zijn collega’s onder handen namen. Een voorgevoel kwelde hem, maar dat raakte hij kwijt toen zijn kameraad Colson hem verzekerde dat een kaartlegger hem had voorspeld dat hij zijn leven zou eindigen in zijn bed… Vier eenvoudige mensen, met hun eigen besognes en interesses, maar verenigd door hetzelfde beroep.

Die maandagmorgen nam de ploeg plaats in de groene Citroën-vrachtwagen, die bestuurd werd door Joseph Verdin. Nadat de streek van Waterschei enkele dagen voordien was gebombardeerd, had men DOVO, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen, gesignaleerd dat er in de buurt van de lokaliteit onontplofte explosieven lagen. Toen de mannen arriveerden, stelden zij vast dat het ging om een bom van 90 kilo. Ze onderzochten het tuig en ondervonden dat het zich niet zomaar liet ontmantelen. Daarom besloten ze het niet ter plekke onschadelijk te maken, maar het mee te nemen naar hun opslagplaats. Joseph Verdin, die perfect wist dat het gevaarte zonder schokken moest vervoerd worden, beval de bom zo voorzichtig mogelijk op een bed van stro in de vrachtwagen te leggen.

Adjudant Brauns en zijn ondergeschikten klommen nadien terug op de wagen en zetten koers naar Genk, waar een andere niet-ontplofte bom de vorige week was gedropt. Die vonden ze omstreeks halftwaalf. Nadat soldaat Massart er aanvankelijk niet in slaagde het slaghoedje op ‘veilig’ te zetten, besloot adjudant Brauns zelf de operatie te leiden. Omdat er spel zat op de detonator, leek het alsof dit toch een gemakkelijke ontmijning zou worden. Daarom besloot Brauns de bom onmiddellijk te deactiveren.

Ontmijners aan het werk in Genk: Victor Colson (links), Laurent Braunsen Joseph Massart

Een knielende sergeant Leroy gebruikte een hamer om het explosief los te schroeven. Tegelijkertijd zat adjudant Brauns schrijlings op de bom, op die kleine vulkaan, ingesloten in zijn stalen schild. Hij volgde de handelingen van Leroy. Vier meter verder maakten Colson en Jaunasse ontspannen een praatje. Joseph Verdin was achtergebleven bij de vrachtwagen, waarin Massart een extra sleutel kwam zoeken.

Plots deed zich een geweldige ontploffing voor: Leroy en Brauns vlogen in de lucht; Colson, Jaunasse en twee Duitse bewakers werden neergebliksemd en Verdin liep zware kwetsuren op, terwijl de vrachtwagen in stukken werd gereten. Massart, die zich achter de camion bevond, kwam er het best van af: “Mijn rechterhand was geperforeerd door scherven; een stuk staal stak in mijn borstholte. Ik liep naar het dichtstbij gelegen gebouw (het Sint-Jan Berchmanscollege), waar ik de eerste zorgen kreeg.”’

In de herdenkingsbrochure ‘Nos Démineurs’ staat dit dramatische voorval te boek als ‘de catastrofe van Genk’.

*****************************************************************************

De veelvuldig gedecoreerde adjudant Laurent Brauns werd begraven op het kerkhof van Bois-de-Breux (Luik). Op zijn bidprentje vergat men zijn militaire verdiensten niet: ‘Wegens zijn rechtlijnige, aangename en gedienstige karakter werd hij door iedereen bemind. Zowel superieuren als ondergeschikten respecteerden en eerden hem. Hij was een aanhankelijke zoon, echtgenoot en va- 18 der, een ware broer en trouwe vriend, niet alleen voor zijn zussen en broers, maar ook voor zijn soldaten. (…) Door zich ten dienste te stellen van zijn land, maakte hij het leven van zijn landgenoten veiliger. Hij heeft geleefd en is gestorven voor hen.’

Adjudant Laurent Brauns

Ook eerste sergeant Victor Colson, 28 jaar oud, werd de militaire eer niet onthouden: ‘Christus bekroont de dapperheid van den soldaat, die vrijwillig zijn leven geeft, om de eer van het vaderland te verdedigen. De dood, met christelijke opoffering aanvaard, verzekert den mensch het eeuwige zielenheil.’

Eerste Sergeant Victor Colson

Van Walther Leroy (de Franstalige tekst in ‘Nos Démineurs’ heeft het over ‘Walthère’) weten wij enkel dat hij in Visé ter aarde werd besteld. Navraag om zijn foto of bidprentje te bemachtigen, leverde niets op. Wel staat zijn naam vermeld op een herinneringsmonument voor ontmijners in Stavelot.

Sergeant Walther Leroy

Volgens zijn bidprentje geniet de dertigjarige korporaal Jean-Joseph Jaunasse de eeuwige rust op het kerkhof van Bressoux, hoewel hij, net als zijn oversten Brauns en Colson, uit Bois-de-Breux afkomstig was. Zijn geschreven aandenken vermeldt niet dat hij in bevolen dienst is overleden: ‘De grootste troost die hij meeneemt in het graf, is het besef een zachte en toegewijde echtgenoot en vader te zijn geweest en diepmenselijke waarden te hebben nagelaten.’

Korporaal Jean-Joseph Jaunasse

***********************************************************************

En het verhaal van Juliette, dochter van de ongelukkige Victor, die de kat de bel aanbond en met het project van het Genkse monument voor de ontmijners startte? Zoals al eerder werd verteld, was zij welgeteld één jaar en zeven maanden jong, toen haar vader overleed. Aan hem heeft Juliette geen herinneringen meer, maar het moet zijn dat de onzichtbare band tussen kind en ouder altijd blijft bestaan, ongeacht de omstandigheden, want Juliette heeft haar vader steeds gemist.

Juliette Colson zette zich jarenlang in om de verdiensten van haar vader en diens kameraden te eren

Victor kwam om in 1942. Tot overmaat van ramp brandde Juliettes ouderlijke woning in 1943 uit, zodat elke tastbare herinnering aan vader in de vlammen opging. Juliette Colson zette zich jarenlang in om de verdiensten van haar vader en diens kameraden te eren. 21 Bovendien werd over de context van Victors dood in familiekring niet gesproken. Juliette wist alleen dat haar vader in Genk om het leven kwam.

Decennia later verhuisde Juliette met haar echtgenoot Jan naar Genk en herinnerde zij zich dat de naam van de stad ook op het bidprentje van vader prijkte. Nadat ze even later in een publicatie van de heemkundige kring van Genk over het ongeluk had gelezen, was er geen houden meer aan. Een monument om vader Victor en zijn drie collega’s te gedenken, moést er komen! Er ging wat tijd en een spaak gelopen poging overheen, maar in het voorjaar van 2016 stonden de sterren gunstig en werd een jarenlange wens vervuld. Aan de moed van de vier ontmijners om ongelukken op de heide met derden te voorkomen – helaas voor henzelf met fatale afloop – is recht gedaan. Een onderhuids rouwproces kan worden afgesloten.

Comme un voleur dans la nuit

Sur la mort prématurée de quatre démineurs

27 avril 1942

Une initiative de Juliette Colson et Marc Bertrands

Mors certa, hora incerta

(La mort est certaine ; l'heure est incertaine)

(Plaute)

2016

Publié à l'occasion de l'inauguration du monument en mémoire des démineurs Colson, Brauns, Jaunasse et Leroy (29 septembre 2016)

Comité de pilotage : Marc Bertrands, Juliette Colson et Jan Goor

Avec des remerciements pour la collaboration de l'administration municipale, du service culturel, du service « Conception et Mesure » et du service technique de Genk, ainsi que de la société « Gielkens monuments funéraires » de Rijkhoven/Tongres

Un merci spécial à Hilde Bellen, Raf Canini, Ann Gielen, Nadine Haling, Jan Jamaer, Alex Marut, Guy Neyens et Kristof Ruelens

Texte : Marc Bertrands

Maquette : Dirk Bertrands

Préface

Le 27 avril 1942 fut un jour noir pour la famille Colson. Dans des circonstances tragiques, le père Victor trouva la mort ce lundi après-midi avec trois collègues lors d'une opération risquée pour laquelle ils avaient été réquisitionnés par l'occupant allemand en tant que prisonniers de guerre belges.

L'adjudant Laurent Brauns, le premier sergent Victor Colson, le sergent Walther Leroy et le caporal Joseph Jaunasse, tous originaires de Liège, perdirent la vie à Genk, à Bret-Gelieren, lors d'une mission de déminage ratée.

Au moment des faits, la fille de Victor, Juliette, n'avait même pas deux ans. Un enfant qui ne pouvait guère imaginer la gravité de la situation. Pendant des décennies, elle savait que son père était décédé pendant la Seconde Guerre mondiale, et chaque année, sa tombe était visitée au cimetière de Bois-de-Breux (Liège), mais Juliette ne savait rien des circonstances exactes. Jusqu'à ce qu'elle vienne s'installer à Genk et lise un article sur les événements dans une publication de la société locale Heemkring Heidebloemke. À partir de ce moment, Juliette s'engagea à faire ériger un monument en mémoire des quatre malheureux à l'endroit même du drame.

Une première tentative en 2004 échoua, mais avec un nouvel élan, Juliette chercha au début de l'année 2016 de l'aide pour réaliser son souhait, une démarche qui, en réalité, était un cri du cœur évident et profond. Nous sommes fiers de l'avoir aidée. En mars, un dossier complet présentant le projet fut remis à l'administration municipale de Genk. En plein été, nous reçûmes l'aval ; le service culturel de la ville, le service « Conception et Mesure » et le service technique pensèrent même activement avec nous, et fin août, le monument fut installé. Aujourd'hui, le 29 septembre 2016, l'inauguration a lieu.

Au cours des dernières années, le drame qui a frappé Victor Colson et ses compagnons a été mentionné ou brièvement décrit dans des publications historiques et locales. Respectivement en 1991 et 1994, feu August Geusens y consacrait quelques paragraphes dans le livre monumental « Genk Toen … 2 » (Heemkring Heidebloemke Genk) et « Genk pendant la Seconde Guerre mondiale » (Heemkring Heidebloemke Genk). Trois ans plus tard, Marc Bertrands en parlait dans « Van Gesticht tot College – L'Histoire de l'Institut Saint-Jan Berchmans de Genk (1919 – 1994) » (auto-édition, 1994). Et feu Lucien Bogers, longtemps archiviste de la Ville de Genk, évoquait ce sujet dans son excellent ouvrage « Genk, 60 ans après la libération (1944 – 2004) – Un épopée de guerre » (vzw Heemkring Heidebloemke Genk, 2004).

Mais l'histoire derrière les faits manquait. Heureusement, Juliette Colson possédait un petit livre qui fut un jour (l'année est inconnue) publié dans la série « Cœurs Belges » et compilé par le capitaine Vanderydt, Laurent Lombard et le capitaine Dohet. Il s'intitule « Nos Démineurs », fait 159 pages, fut imprimé à 200 exemplaires à l'époque, et raconte le travail extrêmement dangereux effectué par les personnes chargées de désamorcer les explosifs pendant la Seconde Guerre mondiale. Le quatrième chapitre rapporte le drame de Bret-Gelieren. L'ajout de cette description aux reconstructions existantes a éclairci beaucoup de points. L'hommage écrit qui se déploie sur les pages suivantes en est une évocation.

Puisse cette brochure commémorative, ainsi que le monument situé au coin de la rue Sint-Lodewijk et de la rue Reinpad, rappeler de manière permanente quatre personnes courageuses qui ont risqué leur vie pour rendre celle des autres plus sûre. Avec une issue fatale.

Marc Bertrands

29 septembre 2016

Des arbres et des buissons bordent un terrain de sport. Nature et jeu, une symbiose presque idyllique. Et pourtant, en période d'occupation, la mort rôdait ici…

L'histoire

Généralités

Wikipedia nous apprend que certains prisonniers de guerre belges, après la capitulation de notre pays le 28 mai 1940, ont été désignés par les Allemands pour déminer les champs de mines et autres obstacles laissés par les alliés. Les anciens soldats étaient actifs à travers toute la Belgique et reçurent de l'occupant une formation élémentaire. Après le 16 août 1941, lorsque DOVO, le Service de l'Enlèvement et de la Destruction des Engins Explosifs, fut créé, des équipes de déminage apparurent partout : dans les villes après les bombardements alliés, dans les zones où l'on retrouvait d'anciens champs de mines ou des charges explosives, ou dans les anciennes nécropoles de munitions de la Première Guerre mondiale.

Les faits

Dans les grandes lignes, c'est dans ce contexte que se déroule le drame de Bret-Gelieren. Une tentative sérieuse de reconstruction a été, comme mentionné précédemment dans la préface de cette brochure, entreprise par Lucien Bogers. Laissons-le s'exprimer :

« Le 27 avril 1942. L'administration militaire allemande avait réquisitionné des militaires belges pour désamorcer des bombes non explosées trouvées en septembre 1941 près de la Bret. Sous la surveillance des gardes allemands, ils s'attelaient à cette tâche dangereuse. »

Dans cette chronique, Lucien Bogers évoque le « drame de Bret-Gelieren ».

La bombe trouvée se trouvait sur un terrain vague, à environ trente mètres de l'intersection de la rue Reinpad et de la rue Sint-Lodewijk. L'élément déclencheur devait être endommagé, car le sergent Walther Leroy demanda au sergent Joseph Massart d'aller chercher une clé spéciale dans le camion, qui était garé un peu plus loin. Cette mission sauva la vie de Massart, car pendant qu'il se rendait au camion, une lourde explosion se produisit. Quatre démineurs furent complètement mutilés et moururent sur place. On suppose que l'adjudant Laurent Brauns utilisa une autre clé (erronée) pour désamorcer la bombe. Nous ne connaîtrons jamais la vérité exacte. Quatre militaires belges perdirent la vie à Genk : l'adjudant Laurent Brauns de Bois-de-Breux (4e bataillon du génie), le premier sergent Victor Colson de Liège (8e bataillon du génie), le sergent Walther Leroy de Visé (8e bataillon du génie) et le caporal Joseph Jaunasse de Bois-de-Breux (8e bataillon du génie). Deux autres furent blessés : le sergent Joseph Massart et le caporal Joseph Verdin (ce dernier conduisait le camion). Cinq autres militaires allemands de la garde furent légèrement blessés. L'incident causa une grande émotion à Genk, mais encore plus à Liège. »

Feu Eugène Siodlak, alors élève au collège voisin Saint-Jan Berchmans, était en classe et entendit l'explosion.

La déclaration d'Eugeen Siodlak sur ce qu'il a vécu en tant que témoin oculaire est décrite dans « Van Gesticht tot College », le livre sur l'histoire du Collège Saint-Jan Berchmans de Genk.

Le professeur, très agité, quitta immédiatement la salle de classe en courant. À ce moment-là, nous ne savions pas exactement ce qui s'était passé. Un enseignant qui venait exercer la surveillance nous informa que lors d'un déminage, l'une des bombes avait explosé et qu'il y avait des morts et des blessés à déplorer.

L'abbé Karel Pinxten a administré les Derniers Sacrements aux victimes.

Un groupe d'étudiants de Waterschei, dont moi-même, faisait souvent le trajet Bret - Waterschei à pied et vice versa via la Mispadstraat et d'autres routes étroites. Le soir, en rentrant chez nous, nous avons vu... lande derrière l'école professionnelle d'alors (c'est-à-dire ici : l'ancienne école technique sur son territoire SJB-College) beaucoup de mouvement à distance. Malgré l'interdiction d'un policier, je suis allé jetez un œil à travers un buisson, non loin du lieu de l'explosion. Un cratère avait été creusé dans la bruyère couches de lambeaux de vêtements déchirés et roussis dans le proximité. Dans un rayon d'une trentaine de mètres il y a des morceaux de chair humaine sanglante entre les buissons de bruyère. C'était un spectacle horrible. Deux policiers a fouillé la zone à la recherche de restes humains. Je m'abstiendrai de donner plus de détails...'

*************************************************************************

Des policiers, des soldats, des pompiers, des démineurs… Les personnes qui exercent des métiers dangereux, qui risquent régulièrement leur vie en mission, entretiennent des relations plus que fraternelles entre elles. Elles se sentent, dans le sens le plus littéral du terme, liées par le destin. Lorsqu'un accident survient, parfois avec des conséquences fatales, tous les collègues sont affectés, même s'ils savent d'avance que tous les risques ne peuvent être évités. Le groupe professionnel se défend contre le découragement ou la dépression en apportant des conseils et un soutien aux victimes malheureuses ou, dans le cas le plus tragique, en les commémorant, soit par écrit, soit par la remise d'une décoration posthume, soit par l'érection d'un monument.

C'est ainsi que la guilde des démineurs publia après la guerre une brochure dans laquelle étaient abordées les épreuves vécues par plusieurs de leurs collègues pendant l'occupation de la Belgique (1940-1944). Dans le chapitre « Dans l’arène, où les monstres d’acier avaient été terrassés », l'explosion sur la lande de Bret-Gelieren fut évoquée. Voici ce qui a été écrit peu après les faits :

« Le lundi 27 avril 1942, cinq démineurs de Liège se rendaient à Hasselt : l’adjudant Laurent Brauns, le premier sergent Victor Colson, le sergent Walther Leroy, le caporal Joseph Jaunasse et les soldats Joseph Massart et Joseph Verdin. Comme chaque lundi, ils parlaient entre eux de leur dimanche. Le plus âgé de l’équipe, l’adjudant Brauns, avait combattu sur le front pendant la Première Guerre mondiale. Malgré ses cheveux grisonnants, il avait conservé une apparence juvénile. Le premier sergent Victor Colson était un jeune homme joyeux de trente ans, marié et père de famille. Il était surnommé affectueusement « Totor » par ses camarades. »

La couverture de 'Nos Démineurs', qui propose une reconstitution détaillée des faits.

Leroy semblait être son contraire. L'homme sérieux, marié et père, s'inquiétait constamment de la manière dont il pourrait mener sa famille hors de la guerre indemne. Lors de son entrée dans les démineurs, le caporal Jaunasse avait immédiatement été intimidé par les engins de guerre que ses collègues manipulaient. Un pressentiment le tourmentait, mais il l'avait perdu lorsque son camarade Colson lui assura qu'un diseur de bonne aventure lui avait prédit qu'il finirait sa vie dans son lit… Quatre personnes simples, avec leurs propres préoccupations et intérêts, mais unies par la même profession.

Ce lundi matin, l'équipe monta dans le camion vert Citroën, conduit par Joseph Verdin. Quelques jours avant, la région de Waterschei avait été bombardée et le DOVO, le Service de Déminage et de Destruction des Engins Explosifs, avait signalé la présence de munitions non explosées près de la localité. Lors de leur arrivée, les hommes constatèrent qu'il s'agissait d'une bombe de 90 kilos. Ils examinèrent l'engin et constatèrent qu'il ne se laissait pas désamorcer facilement. Ils décidèrent donc de ne pas le neutraliser sur place, mais de l'emmener à leur dépôt. Joseph Verdin, qui savait parfaitement que l'engin devait être transporté sans chocs, ordonna de placer la bombe aussi délicatement que possible sur un lit de paille dans le camion.

L'adjudant Brauns et ses subordonnés remontèrent ensuite dans le camion et prirent la direction de Genk, où une autre bombe non explosée avait été larguée la semaine précédente. Ils la trouvèrent vers midi. Après que le soldat Massart n'eût pas réussi à mettre le percuteur sur "sécurisé", l'adjudant Brauns décida de diriger lui-même l'opération. Comme le mécanisme de la détente semblait simple, il sembla que ce serait une désactivation facile. Il décida donc de désactiver la bombe immédiatement.

Démineurs au travail à Genk : Victor Colson (à gauche), Laurent Brauns et Joseph Massart

Un sergent Leroy, à genoux, utilisait un marteau pour dévisser l'explosif. En même temps, l'adjudant Brauns était assis en travers de la bombe, sur ce petit volcan, protégé par son bouclier en acier. Il suivait les actions de Leroy. À quatre mètres de là, Colson et Jaunasse discutaient tranquillement. Joseph Verdin était resté près du camion, où Massart était allé chercher une clé supplémentaire.

Soudain, une formidable explosion se produit : Leroy et Brauns volait dans les airs ; Colson, Jaunasse et deux gardes allemands sont touchés par la foudre et Verdin est grièvement blessé, tandis que le camion est mis en pièces. déchiré. Massart, qui était derrière le camion, s’en est le mieux sorti : « Ma main droite était perforée par des éclats ; un morceau d'acier coincé dans ma cavité thoracique. J'ai marché jusqu'au bâtiment le plus proche (le Sint-Jan Berchmanscollege), où j'ai eu mes premières inquiétudes a obtenu."'

Dans la brochure commémorative ‘Nos Démineurs’, cet incident dramatique est inscrit sous le nom de « la catastrophe de Genk ».

*****************************************************************************

Le très décoré adjudant Laurent Brauns a été enterré au cimetière de Bois-de-Breux (Liège). Sa carte de prière n'a pas oublié ses mérites militaires : « En raison de son caractère droit, agréable et serviable, il était aimé de tous. Tant ses supérieurs que ses subordonnés le respectaient et l'honoraient. Il était un fils, un époux et un père affectueux, un véritable frère et un ami fidèle, non seulement pour ses sœurs et frères, mais aussi pour ses soldats. (…) En se mettant au service de son pays, il a rendu la vie de ses compatriotes plus sûre. Il a vécu et est mort pour eux. »

Adjudant Laurent Brauns

Le premier sergent Victor Colson, âgé de 28 ans, n'a pas été privé des honneurs militaires : « Le Christ couronne le courage du soldat, qui donne volontairement sa vie pour défendre l'honneur de la patrie. La mort, acceptée avec sacrifice chrétien, garantit à l'homme le salut éternel de l'âme. »

Eerste Sergeant Victor Colson Hier is de vertaling in het Frans:

De Walther Leroy (le texte en français dans ‘Nos Démineurs’ parle de ‘Walthère’) nous savons seulement qu'il a été enterré à Visé. Les recherches pour obtenir sa photo ou sa carte de prière n'ont rien donné. Cependant, son nom figure sur un monument commémoratif pour les démineurs à Stavelot.

Sergeant Walther Leroy

Selon sa carte de prière, le caporal de trente ans Jean-Joseph Jaunasse repose en paix éternelle au cimetière de Bressoux, bien qu'il fût, tout comme ses supérieurs Brauns et Colson, originaire de Bois-de-Breux. Son souvenir écrit ne mentionne pas qu'il est décédé en service commandé : « Le plus grand réconfort qu'il emporte dans la tombe, c'est la conscience d'avoir été un époux et un père doux et dévoué, et d'avoir laissé des valeurs profondément humaines. »

Caporla Jean-Joseph Jaunasse

***********************************************************************

Et l'histoire de Juliette, la fille du malheureux Victor, qui a tiré la sonnette d'alarme et a lancé le projet du monument de Genk pour les démineurs ? Comme mentionné précédemment, elle n'avait qu'un an et sept mois lorsque son père est décédé. Elle n'a plus de souvenirs de lui, mais il faut croire que le lien invisible entre l'enfant et le parent reste toujours, quelles que soient les circonstances, car Juliette a toujours ressenti l'absence de son père.

Juliette Colson s'est consacrée pendant des années à honorer les mérites de son père et de ses camarades

Victor est décédé en 1942. Pour aggraver les choses, la maison familiale de Juliette a été incendiée en 1943, de sorte que chaque souvenir tangible de son père a disparu dans les flammes. Juliette Colson s'est consacrée pendant des années à honorer les mérites de son père et de ses camarades. De plus, la famille n'a jamais parlé des circonstances de la mort de Victor. Juliette savait seulement que son père était mort à Genk.

Des décennies plus tard, Juliette, avec son mari Jan, a déménagé à Genk et s'est souvenue que le nom de la ville figurait également sur la carte de prière de son père. Après avoir lu quelques temps plus tard un article du cercle historique de Genk sur l'accident, elle n'a plus pu contenir sa détermination. Un monument en mémoire de son père Victor et de ses trois collègues devait être érigé ! Après un certain temps et une tentative infructueuse, le printemps 2016 a vu se réaliser ce vœu de longue date. Le courage des quatre démineurs pour éviter les accidents sur la lande avec des tiers – hélas pour eux avec une issue fatale – a été honoré. Un processus de deuil sous-jacent peut désormais être clôturé.